De bruine pelikaan

De bruine pelikaan is één van de meest algemene kustvogels in Panama. De laatste keer dat we naar Coiba gingen, telden we er meer dan 850 tijdens een bootreis van twee uur. Het zijn forse vogels, ruim een meter lang, met een vleugelspanwijdte van twee meter en een gewicht van 3 kg.

Bruine pelikanen hebben twee belangrijke strategieën om aan eten te komen: zelf vis vangen of visafval bij elkaar scharrelen bij vissersboten en in vissershavens. Beide strategieën zijn succesvol, maar de eerstgenoemde is veel spectaculairder om te zien. De pelikanen duiken vanaf een meter of tien hoogte in zee om ondiep zwemmende vis te vangen. Als er veel pelikanen aan het vissen zijn, is dat een heel spektakel.

Kort geleden waren er honderden pelikanen aan het vissen voor de kust en daar heb ik toen een paar (honderd) fotos van gemaakt. Vooral veel fotos van de zee waar net een pelikaan in verdwenen was, maar ook een aantal van pelikanen in duikvlucht. Best handig, zo’n functie waarbij je toestel automatisch scherp blijft stellen op een bewegend onderwerp en tegelijkertijd drie fotos per seconde maakt. Desalniettemin is het wel aanbevelenswaardig om met een klein diafragma (grote scherpte-diepte) en een korte sluitertijd te werken. Daarna is het een kwestie van knippen en plakken om tot het resultaat hierboven te geraken.

Onderstaande foto van een opstijgende pelikaan komt ook van deze sessie:

En nog eentje van twee vliegende pelikanen om het af te leren:

 

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Nieuws uit Panama and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to De bruine pelikaan

  1. Mmm, volgende keer de foto nog iets meer naverscherpen voor publikatie…

  2. Marjelle says:

    Ik ben gauw langs torren en andere enge beesten gescrolld en kom nu even uitrusten bij de pelikanen. 😉 Lijkt me mooi om te zien hoe dat vissen op z’n pelikaans in z’n werk gaat.

  3. Prachtige serie van die duikende pelikaan, lijkt zo uit een natuurencyclopedie te komen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s