Wat doen we met de VS?

Deze vraag wordt zo onderhand wel urgent. De VS is onder Trump en Pompeo druk bezig zich terug te trekken uit de internationale arena. Ze willen uit de WHO, ze zijn al uit UNESCO, ze willen het internationaal grechtshof niet erkennen, willen het kimaatakkoord niet tekenen en hebben zich ook teruggetrokken uit het verdrag met Iran.

De VS heeft handelsverdragen opengebroken en start handelsoorlogen om er zelf beter van te worden onder het mom van de nationale veiligheid. De VS heeft BREXIT toegejuigd, met andere worden ze hebben zich bemoeid met de onderlinge verhoudingen binnen de EU, iets wat als ‘not done’ wordt beschouwd. Ook hier is het doel duidelijk: een kleinere EU is minder machtig en een alleenstaand VK kan gekoeioneerd worden en wellicht gebruikt worden als springplank om Amerikaanse produkten die nu niet de Eu binnen mogen, er indirect wel in te krijgen.

Dat is allemaal heel vervelend, maar de inompetentie waarmee de VS de Corona-crisis benaderd is nog vervelender. Dankzij die incompetentie zijn veel Amerikanen besmet en omdat er relatief veel gereisd wordt van en naar de VS, blijft het gevaar op verspreiding relatief groot. Vooral als een deel van die Amerikanen blijven weigeren om zichzelf en anderen te beschermen. Komt bij dat handel met de VS ook moeilijker,en dus duurder is, en dat is niet goed voor de economie, die het toch al zo moeilijk heeft.

En dan komen er ook nog de demonstraties bij. Het lijkt er steeds meer op dat het niet zozeer de vraag is of de regering Trump mensenrechten in eigen land gaat schenden, maar wanneer ze dat gaat doen. Uiteraard onder het mom van het herstel van orde. Nu al lopen er ongeïdentificeerde agenten rond die mensen oppakken zonder te zeggen waarom. Er is een gerede kans dat het straks verder uit de hand loopt en de demonstraties echt geweldadig worden en er met scherp geschoten gaat worden.

Ingrijpen is lastig, maar actie zal ooit wellicht genomen moeten worden en daar kan maar beter nu al over worden nagedacht. Mijn voorstel is éénvoudig en borduurt voort op initatieven die de VS zelf al nemen: We zetten de VS even in de isolatie tot ze gekalmeerd en weer vowassen zijn. We knikkeren de VS uit de VN en geven financiële steun aan Canada en Mexico voot het bouwen van een muur langs hun respectievelijke grens met de VS. Zodra de VS zichzelf weer op orde heeft, mogen ze weer meepraten met de andere volwassenen.

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s