Moeten we standbeelden in het IJsselmeer gooien?

Standbeelden omtrekken en eventueel in het water gooien is weer helemaal in. Niet nieuw, u herinnert zich wellicht de beeldenstorm van 1566 nog uit uw geschiedenislessen, maar wel weer helemaal in de mode. Daar is niet iedereen blij mee. zelfs niet als het om een omstreden figuur gaat. De redenering is dan dat we de geschiedenis niet moeten vernietigen, maar er wat van moeten leren en dat beelden omtrekken ook niets oplost.

Van de geschiedenis leren vind ik een goed plan. Maar dat kan het beste op school, of in een museum, met een goed boek en een geschiedenisleraar (m/v). Daar heb je geen beeld op een koud winderig plein voor nodig. Beelden van mensen in de publieke ruimte staan er om die mensen te eren. Het omtrekken van een standbeeld van een persoon wiens reputatie met het verstrijken van de tijd toch nogal dubieus leek, is dan helemaal geen geschiedenisvernietiging. Eerder een geval van voortschrijdend inzicht. Of het iets oplost weet ik niet, maar laten staan heeft tot nu toe niet gewerkt, dus misschien moeten we toch maar eens wat anders proberen.

Overigens valt het op dat mensen die tegen het omhalen van beelden zijn, nooit hun stem verheven hebben toen in Oostbloklanden op grote schaal beelden van Lenin en Stalin werden omgetrokken, of toen in Irak beelden van Saddam Hoessein werden vernietigd. Sommige geschiedenis mag kennelijk wel vernietigd worden.

Wat mij betreft mag er best eens kritisch naar het Nederlandse beeldenbestand gekeken worden en vind ik het prima als er beelden van dubieuze helden worden weggehaald. Maar ik ben er faliekant tegen dat die in het IJsselmeer gedumpt worden. Het Grevelingenmeer is een veel betere lokatie. Daar kunnen die beelden bij elkaar afgezonken worden zodat ze een mooi kunstmatig rif vormen waar allerlei zeeleven zich kan vestigen. Op die manier wordt het een mooie attractie voor sportduikers.

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s