Het spuiten slikken?

Na een paar uitbraken van de mazelen, o.a. in Australië, de Verenigde Staten en onder Nederlandse fundamentalistische christenen, hebben sommige politici meer gedaan dan ach en wee roepen. In Australië ligt een wetsvoorstel om mensen die hun kinderen niet vaccineren geen kinderbijslag meer te geven. En in Californië ligt een wetsvoorstel klaar waarmee het weigeren van vaccinaties op religieuze gronden onmogelijk wordt gemaakt. Er zijn overigens in de VS al scholen en kinderopvangverblijven die ongevaccineerde kinderen weigeren.

Nu ben ik erg voor vaccineren, maar ook erg voor individuele keuzevrijheid. Vandaar dat ik het Australische wetsvoorstel wel interessant vind. Je kunt als ouder nog steeds kiezen om je kind niet te laten vaccineren, maar daar zijn dan wel financiële consequenties aan verbonden. Daarmee voorkom je hopelijk dat mensen al te lichtzinnig besluiten om niet te vaccineren. Want ik schat zo dat een directe en zekere financiële aderlating heel wat meer gewicht in de schaal legt dan de wetenschap dat je ongevaccineerde kind een heel kleine kans loopt om aan de mazelen of roodvonk te overlijden. Zeker bij allerlei warhoofden die ergens op het internet gelezen hebben dat er kwik en/of formaldehyde in vaccins zit en dat er grote kans is dat je kind autistisch wordt van vaccinaties.

Het wetsvoorstel van Californië stelt het algemeen belang nu boven de persoonlijke keuzevrijheid. De kans bestaat inderdaad dat een bewust ongevaccineerd kind de mazelen krijgt en dat overbrengt op een kind dat nog niet gevaccineerd is omdat het te jong is of omdat het niet gevaccineerd kan worden. Keuzevrijheid schaadt dus de belangen van kinderen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden. Maar als je vaccinatie verplicht stelt, dan stel je de belangen van de kinderen die (nog) niet gevaccineerd kunnen worden boven die van de ouders die hun kinderen niet willen vaccineren. Met het nieuwe wetsvoorstel worden de belangen van de meerderheid boven die van de minderheid gesteld. Dat is wellicht de minst slechte optie, maar ik denk dat ik de Australische oplossing beter vind.

En Nederland? Nou ja, je denkt toch niet dat daar de belangen van fundamentalitische christenen ter discussie gesteld kunnen worden?

 

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Geneeskunde en kwakzalverij and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Het spuiten slikken?

  1. Nou, dat denk ik wel… Het is mij werkelijk een raadsel dat de geestesziekte die religie heet nog steeds getolereerd wordt…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s