Het Koningslied

De heisa rondom het koningslied biedt een heel aardige kijk op de Nederlandse samenleving en vooral ook op de manier waarop door bekende Nederlanders en het Nationaal Inhuldigings Comitee met kritiek wordt omgegaan.

Vooral interessant is dat de bekende Nederlanders de kritiek proberen weg te zetten als een onoorbare persoonlijke aanval op Ewbank. Sommigen schuwen diezelfde taktiek overigens niet, zoals Jamai (wie is dat?) die tweet ‘Alle zure Nederlanders hebben het voor elkaar’. Er is inderdaad op de man gespeeld, maar de manier waarop Ewbank cum suis zijn aangepakt is heilig vergeleken bij de manier waarop Wilders en zijn aanhangers een politieke tegenstander aanpakken.

Ook wordt er gewezen op alle energie die Ewbank in de compositie heeft gestoken en het feit dat hij al 20 nummer 1 hits op zijn naam heeft staan.  Tja, in het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst en het maakt niet uit of Ewbanks hard heeft gewerkt of het lied met twee vingers in zijn neus op een zondagnamiddag geschreven heeft. Alleen het resultaat telt en dat is belabberd. Acht taalfouten in een zin van negen woorden, dat kom je zelfs op de basischool zelden tegen. Kritiek daarop kun je toch geen ‘onterechte stront’ noemen, zoals een televisiepresentatrice deed? En de muziek is deze keer wel erg opvallend gejat.

Joop van de Ende vindt het ook ‘een kwestie van smaak’ waarover niet valt te twisten. Maar dat is precies wat ze wel doen. Door de kritiek op de kwaliteit onbeantwoord te laten en hard te roepen dat zij het wél mooi vinden, maken de BN-ers er een twist over smaak van. Uiteraard zou ik haast zeggen, want dat is een twist die ze kunnen winnen. Het lied bestaat tenslotte uit teksten die door het volk zijn aangedragen, dus wie daar kritiek op heeft, heeft kritiek op de smaak van het volk. De BN-ers verklaren zich niet alleen solidair met elkaar, maar ook met ‘het volk’. Wat het volk inzend, is per definitie goed; wie eisen stelt aan de kwaliteit is een ‘zure Nederlander’, een interlectuweel die op het volk neerkijkt.

Het Nationale Inhuldigingscomittee heeft dat haarfijn aangevoeld en laat de samenzang van dit vreselijke koningslied dus lekker doorgaan.

PS: Het zou mij niks verbazen als ‘W.A. van Buuren uit Wassenaar’ en zijn vrouw de petitie tegen het lied ook hebben ondertekend.

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Politiek en politici, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Het Koningslied

  1. Marjelle says:

    Je verwoordt in grote lijnen wat ik dacht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s