Intellectuele laagvliegers

Ik heb voor het eerst in tien jaar weer eens gestemd. Maar ik geloof niet dat dat veel geholpen heeft. Dat komt wellicht door de beperkte keuze.  Want de kwaliteit van de politici is bedroevend laag.

Neem nu de nieuwe voorzitster van de tweede kamer. Die wordt gekarakteriseerd als een ‘flapuit’ en ‘geen intellectuele hoogvlieger’. En dat schijnt helemaal geen probleem te zijn, dat de voorzitter van de tweede kamer een kennelijk niet al te diep denkende en vrolijke flapuit is. Waar dat vrolijke onnadenkende geflapuit toe leidt, hebben we al mogen zien: Beatrix, die wel nadenkt voor ze wat zegt, had Van Miltenburg binnen 5 minuten zo ver dat ze op bezoek ging en na 5 minuten babbelen opp het paleis had Bea een ‘kennismakingsgesprek’ met de informateurs geregeld.  Een kenningsmakingsgesprek!!!!! Alsof Beatrix deze oud-ministers nog nooit ontmoet had. Binnen tien minuten had Beatrix, dank zij een onnadenkende flap-uit, weer een plaatsje veroverd in de politiek en de formatie.

Teeven, demissionair staatssecretaris van justitie, is ook al geen intellectuele hoogvlieger. Die weet kennelijk niet dat je in Nederland slechts gepast geweld mag gebruiken bij zelfverdediging. Stellen dat doodgeslagen worden een ‘beroepsrisico’is voor inbrekers klinkt misschien wel stoer, maar getuigd van weinig intellectuele diepgang. Als staatssecretaris van justitie wordt je geacht het ministerie van Justitie te helpen leiden, en niet om onderbuikgevoelens te verwoorden. Het probleem met eigenrichting is dat er een gewelds-escalatie ontstaaat, waardoor er alleen maar meer doden gaan vallen. Maar om tot die conclusie te komen moet je wel 5 minuten nadenken en dat is wat te veel voor een VVD-er

Ik had willen schrijven dat Teeven met die uitspraken zelfs de PVV voorbijstreefde, maar de uitlatingen van PVV-kamerlid Fritsma hebben dat voorkomen. Diens enige reactie op het politieke crisisje in Curacao was of Curacao niet uit het koninkrijk gezet kon worden. Tja, je hebt wel heel weinig verstand van staatsrecht als zoiets publiekelijk zegt. Er zullen vast burgers zijn die dit soort sterke taal geweldig vinden, maar het slaat nergens op.

Hoe komt dat nu, dat de huidige generatie kamerleden geen intellectuele hoogvliegers zijn? Zeker weet ik het niet, maar ik heb een vermoeden. Het is me namelijk opgevallen dat de meeste holle vaten op het binnenhof van mijn generatie zijn. In de tijd dat de meeste mensen niet gingen studeren om hun intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen, maar om een goedbetaalde baan te krijgen. Want dat was de nieuwe politiek: alles moest marktgericht en nuttig zijn en binnen 5 minuten renderen. Onderzoek moest marktgericht en zo mogelijk binnen een jaar winstgevend zijn.

Er kwam dan ook een ander soort studenten. Een van de dingen die ik mij herinner uit mijn studententijd, is het enorme gebrek aan belangstelling voor dingen die enige intellectuele inspanning kostten maar niet te maken hadden met geld verdienen of het halen van een tentamen. De disputen die ik kende disputeerden niet over filosofie, politiek, wetenschap of het nieuws, nee die disputeerden over The A-team, Dallas, Dynasty en hoeveel single malt whisky (geen grotere snob dan een student) ze op konden zonder om te vallen. Met het vorderen van de studie ging het steeds meer over de start-salarissen die ze zouden gaan opstrijken. Weinig verheffend en zeker niet van een hoog intellectueel niveau.

De afgelopen jaren was reeds duidelijk geworden dat Nederland door deze kortzichtige politiek t.o.v. wetenschappelijk onderwijs bepaald niet voorop liep in de technologiche ontwikkelingen. En dat doen we nog steeds niet, want je kunt nog zo veel innovatie-platforms e kenniscentra oprichten, als die bestuurd worden door onnadenkende goedlachse flapuitjes, dan wordt dat echt nooit wat.

En nu zitten die goedlachse en/of onnadenkende flapuitjes dus ook in de kamer en hebben ze een goedlachs onnadenkend flapuitje als voorzitter gekozen. En de coalitie-onderhandelingen vinden plaats tussen Rutte, al jaren getypeerd als ‘goedlachs’ en iemand die nog nooit op een diepe gedachte is betrapt en de kennelijk al even goedlachse Diederik Samsom. Glimlachend werken die aan een regeringsakkoord dat heel veel Nederlanders het lachen zal doen vergaan.

Als Curacao ooit onafhanklelijk wil worden van Nederland, dan is dat waarschijnlijk omdat Curacao niets te maken wil hebben met die suikerbietenrepubliek in Europa.

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Politiek en politici and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Intellectuele laagvliegers

  1. Tja, we zouden bijna zeggen; dan kunnen we het beter zelf doen, maar ik huiver als ik denk aan mijn vermoedelijke, op mijn achtergrond in het onderwijs gebaseerde regeerstijl: die van verlicht despoot…

  2. Ik las net deze week dat mijn alma mater de leerstoelgroep waar ik ooit studeerde heeft afgeschoten: Te weinig studenten, dus te duur. Dat is een geweldige manier om alleen de grijze middelmatige massa over te houden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s