Het is vandaag de dag van de aarde. Kennelijk worden we dan geacht om weer eens na te denken over de aarde, de natuur, duurzaamheid enzovoorts. Gezien de huidige staat van de planeet is een dag bij lange na niet voldoende, eigenlijk zouden we er elke dag aan moeten denken. Maar goed, dat is een beetje lastig als er al zoveel andere dingen om aandacht schreeuwen, zoals voetbal, soaps en de kabinets-crisis (in volgorde van belang voor de meeste mensen).
Vanwege mijn beroep denk ik wat vaker aan duurzaamheid en ecologie dan gemiddeld en maak ik er ook graag en vaak fotos van. We zijn nu bijna zes jaar geleden begonnen met het herbebossen van een weiland en dat gaat tamelijk goed. We hebben ruim 150 soorten bomen geplant, waarvan sommigen al 15 m hoog zijn (en anderen al bijna 50 cm). Verder groeien er nu ook tientallen soorten planten die we niet aangeplant hebben. Als gevolg daarvan is het aantal vogelsoorten dat we hier zien verviervoudigd en hebben we ook al eens coyotes en jaguarundi op het land gezien.
Hieronder volgen een paar fotos om de biodiversiteit op het piepkleine stukje Panama dat mevrouw Opinie en ik het onze mogen noemen:
Het vogeltje hierboven is een roodstaartkolibrietje (Amazilia tzacatl). Tamelijk algemeen en behoorlijk agressief, zelfs voor een kolibrietje.
Dit Safierkeeltje (Lepidopyga coeruleogularis) zien we ook vrij veel. Volgens de vogelgids van Panama komt deze soort bij ons niet voor. Nu dus wel.
De Nance (Byrsonimia crassifolia) is een echte pionier, die hoef je niet aan te planten, die komt vanzelf. Je kunt de vruchtjes eten. Tenminste, als je houdt van de smaak van oude sokken en het mondgevoel van nat zaagsel.
De bovenstaande bloem heb ik kort geleden ‘ontdekt’. Nog geen idee wat het is. De bloemen lijken wel wat op die van gember. Bijna goed. Ik heb zojuist uit zeer betrouwbare bron (mevrouw Opinie) begrepen dat deze bloem in de familie van de Marantaceae thuishoort.
Verbazingwekkend dat een goddeloze ketter samen met zijn rib uit het lijf snaaks een Panamees equivalent van het Paradijs aan het creëren is ;-P
Als fundamentalistisch atheïst zou ik het je graag nadoen, daar niet van.
De afgelopen 2000 jaar hebben duidelijk gemaakt dat het hier een hel wordt als je het beheer aan relineuzen overlaat. Als fundamentalistisch atheist probeer ik het maar eens op een wat pragmatischere wijze. Toegegeven, ik lig nog wel overhoop met de organisten. (vogels van het geslacht Euphonia)
Daar ligt dan een mooie taak 😉
Het kan zijn dat je onderstaande reactie al een keer gekregen hebt.
Verbazingwekkend dat een goddeloze ketter samen met zijn rib uit het lijf snaaks een Panamees equivalent van het Paradijs aan het creëren is ;-P
Als fundamentalistisch atheïst zou ik het je graag nadoen, daar niet van.
Hoe meer reacties des te liever 🙂