Nederlanders zijn knettergek

Mensen die in de ene samenzweringstheorie geloven, geloven volgens onderzoek net zo gemakkelijk en soms tegelijkertijd in een diametraal tegenovergestelde samenzweringstheorie. De mensen die geloven dat Marylin Monroe door de CIA vermoord is om dat ze te veel staatsgeheimen kende, geloven ook dat ze nu incognito in de Papendrechtse bloemenbuurt woont om aan de FBI te ontkomen*. De afgelopen jaren is met name op het internet goed te merken dat het aantal mensen dat in samenzweringtheoriën gelooft, schrikbarend is toegenomen. Sinds vandaag weet ik hoe dat komt: door de belabberde psychiatrische zorg.

De psychiatrische zorg is de afgelopen jaren enorm in kwaliteit en kwantiteit achteruit gegaan door niet-aflatende bezuinigingen. Het ontstane gat werd uiteraard direct opgevuld door allerlei kwakzalvers. Die lui gingen auras analyseren, chakras evalueren, handlijnen bestuderen en wat al niet meer  om vervolgens fluks een diagnose te stellen. Daarna werd dan een behandeling voorgesteld die meestal bestond uit een paar keer flink hard tsjakka roepen om van je depressie af te komen, een sessie trommelen om je innerlijke ritme te herstellen, een wip met de kwakzalver om Yin en Yang weer in evenwicht te brengen (voor jonge vrouwelijke patiënten) en wat dies meer zij. En geloof het of niet, maar deze zeer kundige deskundologen kunnen zelfs ernstige aandoeningen als homoseksualiteit in een handomdraai genezen.

Dat dit soort praktijken bestaan, is natuurlijk niet zo best, maar is kennelijk onuitroeibaar. Er zullen altijd schurken zijn die wanhopige en/ of labiele mensen een poot uitdraaien met mooie praatjes. Gelukkig blijft het probleem, maatschappelijk gezien, meestal binnen de perken omdat de patiënt alle kwakzalverij uit eigen zak betalen. Behandelingen moeten dus relatief goedkoop of kortdurend blijven.

Maar voor dit ‘probleem’ heeft de sector nu dus een oplossing gevonden met behulp van Europsyche: Erkende psychiaters en psychologen, die veel beter zouden moeten weten, krijgen nu een grijpstuiver voor een handtekening onder een behandelingsplan dat door de kwakzalver is opgesteld en wordt uitgevoerd, waarna de zaak ineens wel door de ziektekostenverzekeraar vergoed wordt. Nou ja, grijpstuiver, de stichting Europsyche heeft een jaaromzet van 24 miljoen en 1200 BIG-geregistreerde leden. Gemiddeld keurt elk lid jaarlijks met een paar pennestreken behandelingen ter waarde van  gemiddeld 20.000 Euro goed. Dat bedrag wordt in goed overleg verdeeld tussen de BIG-geregistreerde psychotherapeut en kwakzalver, dus daar zullen eerstgenoemden vast genoeg aan over voor een leuke vakantie of een nieuw bankstel.

De vraag aan de lezer is nu wie er het gekste is in Nederland: de psychiater, de kwakzalver, de ziektekostenverzekeraar of toch de patiënt?

*Dat is niet (meer) waar, Marylin Monroe woont hier in Panama, ik heb haar gisteren nog gezien.

About Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken
This entry was posted in Geneeskunde en kwakzalverij and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Nederlanders zijn knettergek

 1. de stripman says:

  Bij die vraag moet je ook in aanmerking nemen dat de doorsnee psychiater aan zijn studie is begonnen om er achter te komen wat er met hem zelf mis is…;o)

  Nederlanders zijn trouwens niet gek, hoor, ze zijn hysterisch !

 2. Glaswerk says:

  Vreemd eigenlijk dat iemand die een (vermeende) kwaal heeft en/of gebruik maakt van een “arts” geen mens meer is maar een patiënt. Misschien maakt het dat wat makkelijker om ze en masse te plukken.

  Anyway, het zorgstelsel en het aanpalende lobby-circuit – alleen daarin verdwijnt al voor 1 miljard euro zorggeld voor het rondpompen van valse lucht door babbelende krijtstreepdragers – moet eens grondig op de schop. Mijn vrees is echter dat het alleen maar erger zal worden omdat de farmaceuten vinden dat de hele mensheid gemedicaliseerd moet worden.

  Psychiaters – maar ook psychologen – spelen daarin een uiterst bedenkelijke voortrekkersrol: vaak hebben zij al een diagnose gesteld als iemand bij hen komt binnenwandelen en is er à raison van € 180,- binnen enkele minuten een dbc en een recept geschreven.

  • Glaswerk, er is nu eenmaal geen betere handel dan windhandel, zeker in Nederland. Het is gek, maar de mensen die de meest onduidelijke rol spelen in het produktieproces, bevelen altijd aan om mensen af te rekenen op hun productiviteit. Als we dat deden met krijtstreepbabbelaars, dan zouden die nog niet aan het minimumloon komen.

 3. Wat mij eigenlijk nog het meest verbaast bij corruptie waar dan ook ter wereld, is dat mensen zo goedkoop zijn. Voor 5-10% extra inkomen gooien die geregistreerde psychologen hun goeie naam te grabbel. Het is allemaal zo smoezelig en vunzig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s